Reiserute 2024
10. 2. Atlungstad – Furnes
11.2 Furnes – Bringebu
12.2. Bringebu – Ygle Viken
13.2. Ygle Viken – Evenstad
14.2. Evenstad – Koppang
15.2. Koppang- Hornset Over Moravegen
16.2. Hornset – Romenstad, Undset
17.2. Romenstad – Brydalen
18.2. Brydalen – Telneset
19.2. Telneset – Os
20.2. Os – Røros
Hedemarken Lasskjørerforening starter i åttetida hver morgen og er framme ut på ettermiddagen. 5 ekvipasjer og ca. 20 lasskjørere deltar på turen.
Hedemarken Lasskjørerforening
Foreninga har som formål å ivareta historien om lasskjøring fra Hedemarken med lokale landbruksprodukter. Foreningen skal ivareta områdets lasskjørertradisjoner historisk og kulturelt, med hester, kjøreredskaper, klær, mat, skysstasjoner og ferdselsårer, for å vekke interesse og dokumentere disse tradisjoner til våre etterkommere.
Hedemarken Lasskjørerforening har tatt turen til Rørosmartnan de fjorten siste årene. Bygg og erter lastes opp sammen med diverse andre varer på garder på Hedmarken.
Livsnødvendige varer
Det var slik at korn, erter og lin vokste godt ved Mjøsa, og var mangelvare i fjellbygda Røros.
Ved Mjøsas bredder møtes lasskjørerne på Norges eldste, rene potetspritbrenneri som fortsatt er i drift, Atlungstad Brenneri som faktisk er jevngammelt med martnan (etablert i 1855).
Potet i foredla form kan komme godt med når varene skal selges på martnan, og Lasskjørerdram er derfor naturligvis også med på lasset. Vil hedemarkingene få god pris på kornet og de andre varene på martnan? God nok pris til å kjøpe bra med sild fra Trøndelag, kvernsteiner fra Selbu og jern fra svenskene hjem?
Lasskjørertur på 30 mil
Hedmarkingene bruker 10 dager på turen fra flatbygdene ved Mjøsa og opp til Røros og Rørosmartnan. Det er et følge på 5-7 ekvipasjer og 10-15 lasskjørere, og de er innom hele 10 kommuner på ferden. Les mer om Hedemarken Lasskjørerforening her.