Meny Lukk
Rbw To som spiller torader Foto Galleri Galåen kopi
Foto: Fotograf Skancke

«Den moderne Rørosmartnan viderefører tradisjonen som livlig markedsplass og sosialt møtested.»

R auksjon 01 kopi R auksjon 01 kopi R auksjon 01 kopi R auksjon 01 kopi R auksjon 01 kopi

Ferdasgårdene

Både handel og spell ble utvekslet i gårdene som tok imot ferdas-folket som kom langveisfra for å omsette varer, derav navnet ferdasgårder. Denne tradisjonen ble tatt opp igjen på slutten av 1990-tallet/starten på 2000-tallet, og flere av lasskjørerlagene som ankommer Rørosmartnan på historisk vis har tilhold her i martnas-dagene og inviterer på handel, skjemt og musikk.

Rørosmartnans ferdasgårder

  • IMG 3385 Foto Fron Lasskjørerlag

    Sundrønningsgården

    Fron Lasskjørerlag skaper martnasstemning i Sundrønningsgården, Mørkstugata 9, en av de eldste bygårdene på Røros. Gudbrandsdølene har tradisjonen tro brakt med seg byggmjøl og andre produkter for salg på Rørosmartnan. Spellmenn og fortellere fra Gudbrandsdalen sørger for underholdning, og det blir håndverksaktiviteter og martnashandel hver dag.

  • R Finborudgården Bjørg Moen kopi

    Finborudgården

    Her i gården har det vært handelsvirksomhet siden 1873. Her er det Nord-Østerdal Lasskjørerlag som holder til. Bli med 100 år bakover i tida, opplev gammeldags martnas-stemning med tuskhandel, hester på stallen, skrønemakere, musikk, bålvarme, kanefart og mye mer.

  • R MG 4074 ØF kopi

    Langknutgården

    Langknutgården har røtter tilbake til 1640-tallet, Røros Kobberverks første tid, og var tidligere den største ferdasgården på Røros. Under Rørosmartnan er det Dalarna Femund Forkjørarforening som holder til her. Hestene innstalles og folk ligger på alle loft og gulv. Mange handelsboder tilbyr ekte varer og håndverk, og det serveres gratis kaffe rundt bålet. En korgmaker demonstrerer sitt håndverk og selger sine produkter, en smed likeså.

  • R Skjerdingstadgården Finn Nilsen kopi

    Kjerkgata 22

    Kjerkgata 22 (nabogården til Skjerdingstadgården hvor de har vært tidligere) tar imot Trøndelag Lasskjørerlag, og her er det salg av håndverksprodukter. I tillegg frister lasskjørerne med fleskepannekaker og smaksprøver og salg av spekesild. De lover også sporadisk underholdning rundt bålet, der de serverer gratis kaffe.

  • R Trivsel Rasmusgården Svein Eggan kopi

    Rasmusgården

    Rasmusgården som er en av de eldste gårdene med aner fra 1600-tallet i Verdensarven Røros, er base for Föreningen Forbonden Kløvsjø. Forbøndene fra Kløvsjø selger tradisjonelle håndverksvarer av ulike slag. Boken «Forbönder för och nu» med historien rundt forbondekulturen har de også med seg.

  • MG 2118 ØF

    Kurantgården

    I Kurantgården finner du bålplass, matsalg og tradisjonshandverkere i arbeid under hele martnasuka. Det inviteres til flere foredrag og minikonserter i smia, i tillegg til salg av skinn-, tre-, smed-, og salmakerhandverk alle dager. Det er bygningsvernsenteret og Rørosmuseet som drifter Kurantgården.

  • DSCN3269 kopi

    Apotekergården

    Apotekergården ligger i Mørkstugata og er fra 1835. Her er det utstillere med tradisjonsmat, håndverk av høy kvalitet og gammeldags tuskhandel. Bålpanne, musikk, humor og trivelig buskspill setter stemningen. Opplev også en auksjon av det underholdene slaget!