Handel, kultur og folkefest
«Rørosmartnan kombinerer folkeliv, handel, kultur og tradisjoner på en måte som du ikke kan oppleve noe annet sted.»
Foto: Svein Eggan
Rørosmartnan - en kulturell smeltedigel
Rørosmartnan kombinerer folkeliv, handel, kultur og tradisjoner på en måte som du ikke kan oppleve noe annet sted. Verdenskulturminnet Røros bergstad danner en unik ramme for folkefesten.
Handel og kulturell smeltedigel
Vi er først og fremst en handelsmartna, med ca. 200 utstillere i gata, dvs i Røros sentrum, og i Martnashallen Verket Røros. Rørosmartnan bugner også av kulturelle innslag hele uka og hele døgnet: Konserter, dans, spontane innslag i gata, teater, god mat og drikke, høy stemning på serveringsstedene, liv i gårder og portrom, historieformidling, små turer med hest og slede. Det er til og med mulighet til å kjøre med reinsdyr!
Vinterarven
På gammeldags vis ankommer forbønder og lasskjørere med hest og slede fra Sverige, Østerdalen, Hedmark, Gudbrandsdalen, Gauldal, Selbu og Tydal. Ønsker du å se ankomsten må du møte opp på åpningsseremonien tirsdag kl 12!
Etter ankomsten innlosjereres hester og lasskjørere i ferdasgårder i sentrum. Her, og i de andre gårdsrommene, er du hjertelig velkommen til en opplevelse som vil gi deg følelsen av å trå inn i en annen tid.
Foto: Svein Eggan
Gatemarked og opplevelser
Handel i sentrum
Gatelangs i hele sentrumsområdet foregår martnashandelen. Rundt 100 tilreisende selgere byr på sine varer fra stands og boder, mange av dem svært fantasifullt utsmykket.
Butikker med sjel
Blant den lokale handelsstanden finnes det mange særpregede og trivelige butikker med et stort spekter av varer, fra møbler og klær til anerkjent kunsthåndverk. Røros-butikkene har mange gode tilbud disse dagene.
Stemningsfull møteplass
I gata kan du slå av en prat med selgerne, beundre vakker mønsterstrikk, kjøpe deg et krus dampende varm solbærtoddy og bare nyte det å være en i mengden på martnan – for i gata kan det bli trangt! Rammen rundt handelen er vakker og enestående – verdenskulturminnet Røros bergstad.
Basar og tombola
Basarer med servering, kinnbytte og utlodning, har en lang tradisjon på Rørosmartnan. Gevinster hekles strikkes og sys, og utallige pjalter, rundstykker og kaker bakes.
Brekk-kjerringans tombola i Sangerhuset er svært populær. Her selges det kaffe og vafler mens penges veksles inn i et lodd eller ti i kjinnbytta. Mange av gevinstene er godt, gammeldags håndarbeid.
Frelsesarmeen har arrangert martnas-basar helt siden 1934. Som forberedelser har Frelsesarmeen bakedugnad, der over 300 pjalter, 500 lemser, 200 horn, 300 rundstykker og 50 bløtkaker lages i stand for basargjester. Fra trofaste givere får de inn nærmere 2500 gevinster til utlodning.
Åpningstider martnashandel
- Sentrum: 10 – 17
- Martnashallen Verket Røros: 10 – 17
Foto: Øyeblikket Foto
«Det er en egen tidsregning før og etter Rørosmartnan!»
Foto: Tom Gustavsen
Martnashallen Verket Røros - med fokus på ombruk, redesign og miljø
Innendørs
Inne i flerbrukshallen tilbys et mangfold av varer med alt fra sjokolade, sport- og fritidsutstyr til interiør for hus og hytte. Lokalmat både i kafeen og på stand. Det er tilrettelagte områder for både lek og muligheter for avslapning. Ammekrok med stellebord og annet som er praktisk for småbarnsfamilier finner du også!
Der gamle skatter blir nye - vi bruker alt omattatt!
Gjenbruk var en naturlig del av hverdagen, der klær ble omsydd og reparert, og all mat ble brukt opp. I dag, som en hyllest til denne tradisjonen, inviterer Rørosmartnan deg til å omfavne omattatt - en moderne vei til gjenbruk.
I Martnashallen står gjenbruk og kvalitet i sentrum. Her kan du oppleve magiene av å gi nytt liv til gamle plagg, bygge kunstverk av gamle legoklosser og omforme plast til vakre nye skatter.
Ombruk, redesign og miljø
Under Rørosmartnan 2025 kan du gjøre et kupp på ombruksvarer i flere kategorier, det blir muligheter for reparasjoner av både tekstiler og elektronikk - og du kan få tips og råd gjennom inspirerende foredrag og aktiviteter for hele familien!
Dagsprogram blir lagt ut her etter hvert som det kommer på plass. Her blir det mye spennende, så følg med!
Beliggenhet og parkering
Martnashallen Verket Røros finner du 500 meter fra sentrumsgatene. Følg gangveien utover forbi Domus Kjøpesenter og videre mot skolene. Hovedparkeringa for Rørosmartnan finner du her, og det er godt skiltet fra hovedveien!
Foto: Øyeblikket Foto
«Fortid, samtid og framtid»
Foto: Øyeblikket Foto
Oversikt over boder og utstillere
I boder i gata og i Martnashallen Verket Røros gjør du en god handel mens du slår av en prat med selgeren, og hvor du enn ferdes på Røros disse dagene, møter du glade mennesker som bidrar til å gjøre martnan til en enestående folkefest.
Spell og dans
Rørospolsen har blitt bergstadens varemerke. Mange mener til og med at det bare er under martnan det spilles og danses ekte rørospols!
Langveisfarende
Til martnan kommer danse- og musikkinteresserte fra hele Skandinavia, og til og med helt fra Amerika, for å danse pols og ha det trivelig sammen med andre danseglade.
Buskspell
I tillegg til offisielle og annonserte konserter, byr Rørosmartnan på heftig buskspell, som alltid når mange spellmenn møtes, både i gata og i bakgårdene, gjerne langt ut i de små nattetimer.
Musikk og dans over hele staden!
Alle utestedene preges av musikk og dans disse fem februardagene, og flere steder underholder trubadurer – mange av dem kjente og faste gjengangere på Rørosmartnan.
Foto: Jørn Sunsterbubråten
«Rørosmartnan er noe alle burde oppleve minst en gang i livet, aller helst en gang i året!»
Foto: Svein Eggan
Ferdasgårder og gårdsrom
Langs ferdselsveiene ble det anlagt gårder med fast bosetting der ferdasfolk (reisende) og hester kunne ta inn for mat, losji og hvile. Det gjaldt også ved ankomst til Røros og Rørosmartnan, og det var ofte her martnas-livet foregikk.
Gårdsrom
Røros Kobberverk la til rette for at folk kunne bosette seg og drive sitt eget gårdsbruk ved siden av verksarbeidet, og Røros vokste fram som en samling av bygårder med fjøs og uthus. Bergstaden har bevart mye av sitt opprinnelige preg med gatemønster anlagt på 1600-tallet.
Foto: Rørosmuseet
Verdensarven Røros
Unesco's liste
I 1980 ble Røros bergstad oppført på UNESCOs liste over verdensarvsteder. Da verdensarvområdet ble utvidet til også å gjelde Circumferensen* i 2010, kom også vinterveien gjennom Tufsingdalen fra Sverige og inn til Røros på verdensarvlista.
*Circumferensen er området som ble tegnet som en sirkel med en radius på ca 45 km med utgangspunkt i malmfunnet på Storwartz.)
I hjertet av verdensarven
Rørosmartnan arrangeres i hjertet av verdensarven Røros bergstad og Cirkumferensen, og arrangementet er blant våre viktigste arenaer for å oppleve og ta del i den immaterielle kulturarven tilknyttet verdensarven.
Vinterveiene
Vinterveiene var ferdselsårer for transport av varer til og fra Røros i et ellers veiløst samfunn. Vi er stolte over at lasskjørertradisjonen har blitt tatt opp igjen i forbindelse med arrangementet. På gammeldags vis tilbakelegger norske lasskjørere og svenske forbønder mange mil med hest og slede før vi tar imot opp mot 90 ekvipasjer på åpningsseremonien den nest siste tirsdagen i februar.
Viktig del av opplevelsen
Verdensarven er både bakteppe, premissgiver og en svært viktig del av opplevelsene under Rørosmartnan. Gjennom god kjennskap til historien og kulturarvsverdiene skaper vi forståelse for egen samtid!
Barne- og familieløype
Barne- og familieløype
Det er mye som foregår på Rørosmartnan, og for barnefamilier har vi laget et kart til noen av aktivitetene slik at dere med letthet kan finne fram i mylderet av inntrykk og tilbud. Se i programmet under kategori barn/familie - da har du full oversikt!