Meny Lukk
DSC 5916 SE

Handel, kultur og folkefest

«Rørosmartnan kombinerer folkeliv, handel, kultur og tradisjoner på en måte som du ikke kan oppleve noe annet sted.»

rHest m lass åpning Foto Svein Eggan rHest m lass åpning Foto Svein Eggan rHest m lass åpning Foto Svein Eggan rHest m lass åpning Foto Svein Eggan
Foto: Svein Eggan

Rørosmartnan - en kulturell smeltedigel

Rørosmartnan kombinerer folkeliv, handel, kultur og tradisjoner på en måte som du ikke kan oppleve noe annet sted. Verdenskulturminnet Røros bergstad danner en unik ramme for folkefesten.

Handel og kulturell smeltedigel

Vi er først og fremst en handelsmartna, med ca. 250 utstillere i gata, dvs i Røros sentrum, og i Martnashallen Verket Røros. Rørosmartnan bugner også av kulturelle innslag hele uka og hele døgnet: Konserter, dans, spontane innslag i gata, teater, god mat og drikke, høy stemning på serveringsstedene, liv i gårder og portrom, historieformidling, tivoli, små turer med hest og slede. Det er til og med mulighet til å kjøre med reinsdyr!

Vinterarven

På gammeldags vis ankommer forbønder og lasskjørere med hest og slede fra Sverige, Østerdalen, Hedmark, Gudbrandsdalen, Gauldal, Selbu og Tydal. De losjerer i ferdasgårder i sentrum. Her, og i de andre gårdsrommene, er du hjertelig velkommen til en opplevelse som vil gi deg følelsen av å trå inn i en annen tid.

Bw2020 Seg DSC 3464 kopi Bw2020 Seg DSC 3464 kopi Bw2020 Seg DSC 3464 kopi Bw2020 Seg DSC 3464 kopi Bw2020 Seg DSC 3464 kopi
Foto: Svein Eggan

Gatemarked og opplevelser

Handel i sentrum

Gatelangs i hele sentrumsområdet foregår martnashandelen. Rundt 150 tilreisende selgere byr på sine varer fra stands og boder, mange av dem svært fantasifullt utsmykket.

Butikker med sjel

Blant den lokale handelsstanden finnes det mange særpregede og trivelige butikker med et stort spekter av varer, fra møbler og klær til anerkjent kunsthåndverk. Røros-butikkene har mange gode tilbud disse dagene.

Stemningsfull møteplass

I gata kan du slå av en prat med spekepølseselgerne, beundre vakker mønsterstrikk, kjøpe deg et krus dampende varm solbærtoddy og bare nyte det å være en i mengden på martnan – for i gata kan det bli trangt! Rammen rundt handelen er vakker og enestående – verdenskulturminnet Røros bergstad.

Basar og tombola

Basarer med servering, kinnbytte og utlodning, har en lang tradisjon på Rørosmartnan. Gevinster hekles strikkes og sys, og utallige pjalter, rundstykker og kaker bakes.
Brekk-kjerringans tombola i Sangerhuset er svært populær. Her selges det kaffe og vafler mens penges veksles inn i et lodd eller ti i kjinnbytta. Mange av gevinstene er godt, gammeldags håndarbeid.

Frelsesarmeen har arrangert martnas-basar helt siden 1934. Som forberedelser har Frelsesarmeen bakedugnad, der over 300 pjalter, 500 lemser, 200 horn, 300 rundstykker og 50 bløtkaker lages i stand for basargjester. Fra trofaste givere får de inn nærmere 2500 gevinster til utlodning.

Prøv lykken

Thomas Tivoli har i en årrekke underholdt martnas-gjester, og i gata kan du kaste på blink eller prøve lykken i en av lotteribodene. Er du heldig å vinne en av de største kosedyrene, blir neste morsomme utfordring å manøvrere seg fram i folkemylderet med gevinsten!
Ved Martnashallen Verket Røros, 500 meter fra sentrumsgatene, kan du fortsette å more deg med karuseller og andre forlystelser Thomas Tivoli har å by på.


Åpningstider sentrum

  • Tirsdag: 12.00 – 17.00
  • Onsdag, torsdag, fredag, Lørdag: 10.00 – 17.00
Produkter husflidsrekka Øyeblikket foto
Foto: Øyeblikket Foto

«Det er en egen tidsregning før og etter Rørosmartnan!»

R Martnashallen Foto Tom Gustavsen ferdig MG 5632 kopi R Martnashallen Foto Tom Gustavsen ferdig MG 5632 kopi R Martnashallen Foto Tom Gustavsen ferdig MG 5632 kopi R Martnashallen Foto Tom Gustavsen ferdig MG 5632 kopi R Martnashallen Foto Tom Gustavsen ferdig MG 5632 kopi
Foto: Tom Gustavsen

Martnashallen i Verket Røros - en møteplass for ide', opplevelse, aktivitet og handel

Velkommen til en møteplass for impulser, ideer, handel, næringsliv, opplevelser, mat, lek og aktiviteter!

Handel og opplevelser innendørs

Inne i flerbrukshallen tilbys et mangfold av varer med alt fra sjokolade, fritidsutstyr og badestamper til interiør for hus og hytte. Smaker fra både lokale og internasjonale retter venter på deg, det er lov å la seg friste!

Hallen er delt inn i tematiserte soner med tilrettelagte områder for både lek og muligheter for avslapning. Mer info vil følge etter hvert som program og utstillere faller på plass.

Det er også tilrettelagt egen ammekrok med stellebord og annet som er praktisk for småbarnsfamilier.

Handel og aktiviteter utendørs

Utenfor hallen er det utstillinger og salg av motoriserte farkoster i alle former, og er du heldig kan det være demonstrasjoner i bruk av ulike redskaper og verktøy.

Vintertivoli

Thomas Tivoli fyller et stort område utenfor hallen med alt fra barnekaruseller til spøkelseshus og bilbaner. Vintertivoli er ganske unikt, hvilke andre steder kan du kjøre karusell i mange minusgrader og snø? Kle deg godt, for her blir du lenge!

Beliggenhet og parkering

Martnashallen i Verket Røros finner du 500 meter fra sentrumsgatene. Følg gangveien utover forbi Domus Kjøpesenter og videre mot skolene. Hovedparkeringa for Rørosmartnan finner du her, og det er godt skiltet fra hovedveien!

Åpningstider martnashallen

  • Tirsdag: 12.00 – 18.00
  • Onsdag, torsdag, fredag: 10.00 – 18.00
  • Lørdag: 10.00 – 17.00
2 21 A3202 kopi 2
Foto: Øyeblikket Foto

«Fortid, samtid og framtid»

R MG 4011 ØF kopi R MG 4011 ØF kopi R MG 4011 ØF kopi R MG 4011 ØF kopi R MG 4011 ØF kopi
Foto: Øyeblikket Foto

Oversikt over boder og utstillere

I boder i gata og i Martnashallen Verket Røros gjør du en god handel mens du slår av en prat med selgeren, og hvor du enn ferdes på Røros disse dagene, møter du glade mennesker som bidrar til å gjøre martnan til en enestående folkefest.

Listen over utstillere og varesortiment suppleres her etter hvert som det blir klart utover høsten og fram til arrangementsstart.

Les mer om martnashandelen
1 2 2 middagsdans alt1 1259155057 1 2 2 middagsdans alt1 1259155057 1 2 2 middagsdans alt1 1259155057 1 2 2 middagsdans alt1 1259155057 1 2 2 middagsdans alt1 1259155057

Spell og dans

Rørospolsen har blitt bergstadens varemerke. Mange mener til og med at det bare er under martnan det spilles og danses ekte rørospols!

Langveisfarende
Til martnan kommer danse- og musikkinteresserte fra hele Skandinavia, og til og med helt fra Amerika, for å danse pols og ha det trivelig sammen med andre danseglade.

Buskspell
I tillegg til offisielle og annonserte konserter, byr Rørosmartnan på heftig buskspell, som alltid når mange spellmenn møtes, både i gata og i bakgårdene, gjerne langt ut i de små nattetimer.

Musikk og dans over hele staden!
Alle utestedene preges av musikk og dans disse fem februardagene, og flere steder underholder trubadurer – mange av dem kjente og faste gjengangere på Rørosmartnan.

Les mer om Spell og dans
R Ferdaskrin skinn Jørn Sønsterudbråten kopi
Foto: Jørn Sunsterbubråten

«Rørosmartnan er noe alle burde oppleve minst en gang i livet, aller helst en gang i året!»

R auksjon 02 langknutgården kopi R auksjon 02 langknutgården kopi R auksjon 02 langknutgården kopi R auksjon 02 langknutgården kopi R auksjon 02 langknutgården kopi
Foto: Svein Eggan

Ferdasgårder og gårdsrom

Langs ferdselsveiene ble det anlagt gårder med fast bosetting der ferdasfolk (reisende) og hester kunne ta inn for mat, losji og hvile. Det gjaldt også ved ankomst til Røros og Rørosmartnan, og det var ofte her martnas-livet foregikk.

Gårdsrom
Røros Kobberverk la til rette for at folk kunne bosette seg og drive sitt eget gårdsbruk ved siden av verksarbeidet, og Røros vokste fram som en samling av bygårder med fjøs og uthus. Bergstaden har bevart mye av sitt opprinnelige preg med gatemønster anlagt på 1600-tallet.

Les mer Ferdasgårdene
RMUB 251616 RMUB 251616 RMUB 251616 RMUB 251616
Foto: Rørosmuseet

Verdensarven Røros

Unesco's liste

I 1980 ble Røros bergstad oppført på UNESCOs liste over verdensarvsteder. Da verdensarvområdet ble utvidet til også å gjelde Circumferensen* i 2010, kom også vinterveien gjennom Tufsingdalen fra Sverige og inn til Røros på verdensarvlista.

*Circumferensen er området som ble tegnet som en sirkel med en radius på ca 45 km med utgangspunkt i malmfunnet på Storwartz.)

I hjertet av verdensarven

Rørosmartnan arrangeres i hjertet av verdensarven Røros bergstad og Cirkumferensen, og arrangementet er blant våre viktigste arenaer for å oppleve og ta del i den immaterielle kulturarven tilknyttet verdensarven.

Vinterveiene

Vinterveiene var ferdselsårer for transport av varer til og fra Røros i et ellers veiløst samfunn. Vi er stolte over at lasskjørertradisjonen har blitt tatt opp igjen i forbindelse med arrangementet. På gammeldags vis tilbakelegger norske lasskjørere og svenske forbønder mange mil med hest og slede før vi tar imot opp mot 90 ekvipasjer på åpningsseremonien den nest siste tirsdagen i februar.

Viktig del av opplevelsen

Verdensarven er både bakteppe, premissgiver og en svært viktig del av opplevelsene under Rørosmartnan. Gjennom god kjennskap til historien og kulturarvsverdiene skaper vi forståelse for egen samtid!


Barn Oline Sundt Barn Oline Sundt Barn Oline Sundt Barn Oline Sundt Barn Oline Sundt
Illustrasjon: Oline Sundt

Barne- og familieløype

Det er mye som foregår på martnan, og for barnefamilier hat vi laget et kart til noen av aktivitetene slik at dere med letthet kan finne fram i mylderet av inntrykk og tilbud.

1. Parker bilen ved Martnashallen Verket Røros, og start martnasopplevelsen med en gang.

2. Martnashallen Verket Røros. Her er det ekstra familievennlig og under tak: Egen "ammesone" og tilgang til mikrobølgeovn, stellebord og bleiekjøp. Fortellerstund og miljørelatert rebusløype for barna. Utstillere med mye spennende både liten og stor kan teste og smake. Eget lekeområde for barna, tilknyttet spisested.

3. Thomas Tivoli. Vintertivoli er det ikke mange av, det er eksotisk å kjøre karuseller i kuldegrader!

4. Doktortjønna. Her kan du leke i akebakken og bli med på reinsdyrkjøring på isen.

5. Frelsesarmeen. God gammeldags basar fra kjinnbytte.

6. Skjeringstadgården. Se hvordan de fraktet og oppbevarte silda i gamle dager, tør du smake?

7. Langknutgården. Se hester på stallen smed og korgmakere i arbeid og mye annet rart.

8. Finborudgården. Gammeldags lasshandel på lemmen, og i stallen står hestene hvis de ikke er ute med sleden.

9. Sundrønningsgården. Her treffer du både spellemenn og fortellere fra Gudbrandsdalen, og så kan du se på knivsliping.

10. Malmplassen. Her står hestene klare for å ta med små og store på en liten rundtur med kanefart.

11. Kurantgården. Bli med på fortellerstund rundt bålet, eller hva med å snekre egen treleker under kyndig veiledning. Barna kan også prøve å hefte sin egen bok.

12. Apotekergården. Martnashandel i tradisjonelt og trivelig miljø. Auksjoner er spennende.

13. Sangerhuset. Folkedans i første etasjen, kanskje hele familien kan lære noen trinn. Følg kirketrappa opp til tombolaen.

14.Rasmusgården. Smak på martnaskarameller mens du får høre svenske sanger og historier rundt bålet.

15.Gratis shuttelbuss frakter sliten barn (og voksne) fra sentrum til martnashafllen dagen lang.