Meny Lukk
Hestkjørere fra Tydal FN Hestkjørere fra Tydal FN Hestkjørere fra Tydal FN Hestkjørere fra Tydal FN Hestkjørere fra Tydal FN

Hestkjørere fra Tydal

Hestefølget kjører fra Tydal til Rørosmartnan, og i 2024 blir det 26. året de tar turen over fjellet til Rørosmartnan.

Gammel handelsrute

Hestekjørerne fra Tydal teller opp mot 10 ekvipasjer og 20 personer i 2024.
Dette er en fire dagers, og ferden starter i Stuggudal og følger deler av den gamle handelsruta som ble brukt på slutten av 1800 -tallet og begynnelsen av 1900-tallet.

Ruta de følger går over Håvoll, Langen, Råvolden og Rien til Langvikåsen, Flatavolden, Bjørklia og ned til Kokkvollen. De fortsetter over Aursunden, Sandnesset, Bekkosen og Hitterdalen, og derfra over Djupsjøen og inn til Røros.

Ferdselsvei etter kart fra 1890

Tidligere år har Hestekjørere fra Tydal benyttet fylkesveg 705 mellom Stuggudal og Brekken som transportveg. Dette har vist seg å bli mer og mer problematisk for hvert år. Stadig mildere vintre med tilsvarende oppløst is i vegbanen, har gjort vegen dårlig egnet for sledetransport.

Hestekjørerne flyttet derfor i 2020 transportvegen til Rørosmartnan vekk fra fylkesvegen og ut i vegløst terreng. Nå viser et kart fra ca. 1890 en transportåre fra Stuggudal til Brekken, og det er historisk riktig å ta i bruk deler av den gamle ferdselsleia fra Stuggudal over Langen og Rien.

Verdensarven

De traseene som de gamle lasskjørerne brukte, er en del av Verdensarven for Røros og Cirkumsferensen. Hestkjørerne fra Tydal bidrar til å ivareta kulturen ved å bruke denne transportåra.

Vi gleder oss til å kunne ta imot følget på Rørosmartnan 2024!