Meny Lukk
Hestkjørere fra Tydal FN Hestkjørere fra Tydal FN Hestkjørere fra Tydal FN Hestkjørere fra Tydal FN Hestkjørere fra Tydal FN

Hestkjørere fra Tydal

Oddmund Dyrhaug er initiativtageren for hestefølget som kjører fra Tydal til Rørosmartnan, og i 2020 var det 24. året de tok turen til Rørosmartnan.

To fjelloverganger

Hestekjørerne fra Tydal teller ti ekvipasjer. De starter ferden i Stuggudal og følger deler av den gamle ferdselsleia fra Stuggudal over Langen og Rien og videre over Aursundsjøen og om Olavsgruva. Turen tar fire dager og passerer to fjelloverganger på 1000 m. På åpningsdagen går ferden over Storvola til Røros der de ankommer åpningsarrangementet kl 12.00

Ferdselsvei etter kart fra 1890

Tidligere år har Hestekjørere fra Tydal benyttet fylkesveg 705 mellom Stuggudal og Brekken som transportveg. Dette har vist seg å bli mer og mer problematisk for hvert år. Stadig mildere vintre med tilsvarende oppløst is i vegbanen, har gjort vegen dårlig egnet for sledetransport.

Hestekjørerne flyttet derfor i 2020 transportvegen til Rørosmartnan vekk fra fylkesvegen og ut i vegløst terreng. Nå viser et kart fra ca. 1890 en transportåre fra Stuggudal til Brekken, og det er historisk riktig å ta i bruk deler av den gamle ferdselsleia fra Stuggudal over Langen og Rien.

Verdensarven

De traseene som de gamle lasskjørerne brukte, er en del av Verdensarven for Røros og Cirkumsferensen. Hestkjørerne fra Tydal bidrar til å ivareta kulturen ved å bruke denne transportåra.

Vi gleder oss til å kunne ta imot følget på Rørosmartnan 2023!