Meny Lukk
Hedemarken Lasskjørerlag i snøfokk Hedemarken Lasskjørerlag i snøfokk Hedemarken Lasskjørerlag i snøfokk Hedemarken Lasskjørerlag i snøfokk

Hedemarken Lasskjørerforening

Foreninga har som formål å ivareta historien om lasskjøring fra Hedemarken med lokale landbruksprodukter. Foreningen skal ivareta områdets lasskjørertradisjoner historisk og kulturelt, med hester, kjøreredskaper, klær, mat, skysstasjoner og ferdselsårer, for å vekke interesse og dokumentere disse tradisjoner til våre etterkommere.

Hedemarken Lasskjørerforening har tatt turen til Rørosmartnan de fjorten siste årene. Bygg og erter lastes opp sammen med diverse andre varer på garder på Hedmarken.

Livsnødvendige varer

Det var slik at korn, erter og lin vokste godt ved Mjøsa, og var mangelvare i fjellbygda Røros.

Ved Mjøsas bredder møtes lasskjørerne på Norges eldste, rene potetspritbrenneri som fortsatt er i drift, Atlungstad Brenneri som faktisk er jevngammelt med martnan (etablert i 1855).

Potet i foredla form kan komme godt med når varene skal selges på martnan, og Lasskjørerdram er derfor naturligvis også med på lasset. Vil hedemarkingene få god pris på kornet og de andre varene på martnan? God nok pris til å kjøpe bra med sild fra Trøndelag, kvernsteiner fra Selbu og jern fra svenskene hjem?

Lasskjørertur på 30 mil

Hedmarkingene bruker 10 dager på turen fra flatbygdene ved Mjøsa og opp til Røros og Rørosmartnan. De er innom hele 10 kommuner på ferden. Vi legger ut mer informasjon om reiseruta når den blir klar, for lasskjørerne har bekreftet at de kommer til Rørosmartnan i 2023!

Les mer om foreningen og varetransport fra Hedemarken her