Meny Lukk
IMG 8696bjørg kopi RED IMG 8696bjørg kopi RED IMG 8696bjørg kopi RED IMG 8696bjørg kopi RED
Foto: Fotograf Skancke

Langknutgården

Under Rørosmartnan er det Dalarna Femund Forkörarförening som holder til i Langknutgården. Hestene er innstallet her og folk ligger på alle loft og gulv. Mange handelsboder tilbyr ekte varer og håndverk, og det serveres gratis kaffe rundt bålet. En korgmaker demonstrerer sitt håndverk og selger sine produkter, en smed likeså

Historiske Langknutgården

Langknutgården i ”Litjgata” har røtter tilbake til 1640-tallet, Røros Kobberverks første tid. Gården har navn etter første registrerte eier, Knud Jakobsen, som var belgmaker i Smelthytta. Gården var tidligere den største ferdasgården på Røros, med stallplass til 30 hester. Møkka etter hesten var den eneste betalingen for stallplass til hesten og flatseng til kusken. Kilder forteller at det på våren kunne være opp mot 300 møkkvognlass i gården.

Omfattende restaurering av gården

Siden 1994 har gården vært gjennom et omfattende restaureringsarbeid. Uthusene er satt tilbake i opprinnelig stand, og et nytt hus har kommet til i enden av bakgården. Det nye huset er en tilnærmet kopi av det som sto der i 1856. Den ene stallen er en autentisk ferdas-stall slik de var på Røros før jernbanen kom. I dag er det ni stallplasser i Langknutgården.

Underholdning og gammeldags handel

Hver dag onsdag til lørdag er det musikk og underholdning rundt kaffebålet til stor stemning og rungende applaus. Her er det trangt om plassen. Dalarna Femund Spelmanslag og mange andre ypperlige musikere får du høre om du tar turen innom denne gården. Her finner du også både smed og sponkorgmaker i arbeid i tillegg til gammeldags handel!

Les mer om Dalarna Femund Forkörarförening