Folkemusikk- og smiekonserter

Minikonsert i smia

Rørosmuseet byr på flere konserter i løpet av martnasdagene.

Folkemusikkonsert: Knutsen, Qvam og Plassen
Smelthytta onsdag 21. februar kl. 15.30

Karoline Mikkelsen Knutsen og Bendik Smedåsgjelten Qvam sparker i gang konsertprogrammet Smelthytta under årets martna!

Karoline Mikkelsen Knutsen (21) og Bendik Smedåsgjelten Qvam (21) er samboere fra Røros og Fåset. Sammen har de med seg Synnøve Brøndbo Plassen (21) fra Krokhaug, Folldal. Trioen har gått på musikklinjen ved Nord-Østerdal Videregående Skole og har flyttet til Oslo og Levanger. Karoline studerer sosialt arbeid ved Høyskolen i Oslo og Akershus, Bendik studerer populærmusikk ved Westerdals Oslo Act og Synnøve studerer musikk ved Nord Universitetet i Levanger.

Karoline er født og oppvokst på Røros og startet i tidlig alder å spille fele og lære om den lokale folkemusikkulturen på Røros. Hun har spilt i Glåmos Spellemannslag opp gjennom tiden på Røros, og spiller nå i Østerdølenes Spellemannslag i Oslo.

Bendik kommer fra Fåset, i Tynset. Han har sunget, spilt gitar og trompet i omkring 10 år. På videregående, etter påvirkning av Karoline fikk Bendik en interesse for folkemusikken og startet senere å lære seg andre folkeinstrumenter som bukkehorn, seljefløyte og fele. I 2017 vant han klassen «Andre eldre folkeinstrumenter» under Landskappleiken på Røros, samt Oslokappleiken med bukkehorn.

Synnøve kommer fra Kroghaug i Folldalen og er aktiv i kulturlivet i Fjellregionen. Hun er opptatt av folkemusikkstoff i fra Folldalen og har opptrådt på scener rundt om kring med nettopp dette. Hun er oppvokst med folkemusikken tett på, da hennes foreldre er folkemusikere begge to. Synnøve har sunget siden hun var lita, samt spilt gitar og kornett i korps.

Sammen har de samlet gammelt stoff hovedsakelig i fra Fjellregionen og gitt det en ny drakt. De gleder seg til å vise fram hva Fjellregionen har å by på med sang, fele, gitar og eldre folkeinstrumenter som seljefløyte, bukkehorn og lyre.

Arrangementet er et samarbeid mellom Rørosmuseet og Folkemusikkarkivet for Røros-området.
Besøkende betaler ordinær inngangsbillett i Smelthytta

Folkemusikkonsert: Lars-Ingar Meyer Fjeld
Smelthytta torsdag 22. februar kl. 15.30​

 Lars-Ingar Meyer Fjeld

Hardingfelespelemannen Lars-Ingar Meyer Fjeld kommer fra Sandefjord. Han har gravd seg dypt ned i de ulike tradisjonene i Telemark. Han har lært mye av Ottar Kåsa, Christian Borlaug og Per Anders Buen Garnås, men og vært opptatt av å oppsøke de eldre kildene. Dette har han ikke bare gjort fysisk, men og gjennom uendelig timer med lytting til arkivopptak. Lars-Ingar kan vise til pallplass i A-klassa på landskappleiken de tre siste årene, samt nominasjon til spellemannsprisen for utgivelsen ”Hardingfele” i 2016.

Lars-Ingar Meyer Fjeld – Hardingfele


Arrangementet er et samarbeid mellom Rørosmuseet og Folkemusikkarkivet for Røros-området
Besøkende betaler ordinær inngangsbillett til Smelthytta

Folkemusikkonsert: Malungs spelmanslag
Smelthytta fredag 23. februar kl. 15.30

Malung spelmanslag 

Malungs spelmanslag har reist i øst og vest, men aldri til Rørosmartnan, så nå er det på tide. De kommer med polsker og springleiker av Erkgärds Mats, Lissmyr Erik, Skinnar Albin og andre Malungsspelmenn fra svunnen tid. Deres låter lever, ikke minst på torsdagskvelder når felemusikken ljomer mellom veggene i Spelhuset i Malung, gammelt og nytt i salig blanding. Øving med laget, som oftest med Kalle Almlöf som leder. Han er en stor inspirator og instruktør, og en uvurderlig ressurs for spelmanslaget. Selvfølgelig er det Kalle som leder laget på Røros også.

Under Martnan hyller laget en annen stor spelmann fra Malung. Forsterket med Pers Hans Olsson fra Rättvik og Bent Helgren Jacobsen fra Røros , blir det låter av Hans Lisper, Malungs egen sønn.  Han var spelmann, komponist og fiolinbygger. I løpet av sitt liv bodde han også en tid i Nord-Norge og på Røros. I Folkemusikk-Norge er han kjent som leder av gruppa Fossegrimen. Spelmanslaget har satt sammen et konsertprogram med flere av Hans Lispers vakre låter. De spilles i Bergstadens Ziir under konserten sammen med Dalakopa.

I sytti år har Malungs Spelmanslag øvd for turen. Spelmanslaget ble grunnlagt i 1948, og turen til Røros i februar vil være en fin start på jubileumsåret.

De sier at de gleder seg til årets Rørosmartnan.
Besøkende betaler ordinær inngangsbillett til Smelthytta​

Smiekonserter i Kurantgården
Kurantgården torsdag 22.02 og fredag 23.02 kl. 14.30 og lørdag 24.02 kl. 13.00

Mattias Smiekonsert

Smeden Mattias Helje inviterer til minikonserter i smia i Kurantgården. Med seg har han noen gode venner, som Jon og SmedJens. Mattias Helje holder vanligvis til i smia hjemme i Lima, men han er også riksspellemann i Sverige og kjent som felespiller i gruppa Eau de Vill. Her kan det bli trangt om plassen, så her blir det «først til mølla» som gjelder. Eller i dette tilfellet mer korrekt; først til smia.

Gratis inngang