Fullt trøkk på Rørosmuseet i martnan

Rørosmuseet har så mange forskjellige aktiviteter og arrangement under martnan, at det nærmest er en liten festival i seg selv. På programmet står en rekke foredrag, konserter, utstillinger og omvisninger – i tillegg til aktiviteter for unger.

Handverksmartna i Kurantgården

I Kurantgården vil det yre av liv gjennom hele martnan. Hit kommer handverkere fra både fjern og nær for å møtes i ulike workshops og for å vise fram sitt arbeid. Det blir flere foredrag, om pjål som verktøy, bæresystemer i landbruksbygninger og om hva årringene i Qvikne stavkirke kan fortelle oss. I tillegg blir det minikonserter i smia torsdag og lørdag, og salg av skinn-, tre-, smed-, og salmakerhandverk alle dager.

Barn er også hjertelig velkomne her. De kan bli med på fortellerstund med Kirsti Sæter, og få snekre sitt eget tre-helikopter under kyndig veiledning. Nytt i år er at bokbinder Erik Hågensen inviterer barna til å prøve seg på kunsten å binde sin egen bok. Om man skulle bli tørst eller sulten underveis, skal Os damekor og Soroptimistforeningen på Røros stå for matsalg i gården, og som vanlig byr vi på bålkaffe.

 

Doktortjønna – en rolig oase for barna

På Doktortjønna vil barnefamilier finne en rekke utendørsaktiviter som det er mulig å være med på. Det blir muligheter for fart og moro i akebakken, og vi låner ut rumpeakebrett og miniski. For dem som vil gå på ski, blir det kjørt opp skiløyper. Om formiddagen tilbyr Rørosrein kjøretur med reinsdyr rundt på tjønna, mens om ettermiddagen og kvelden kan man bruke skøytebanen. Om noen vil grille egne pølser, så er bålpanna fyrt opp og det er tilrettelagt med benker og reinskinn. Den barnevennlige kafeen i Stenhuset er også åpen hvis man vil kjøpe varm drikke og noe godt ved siden av.

Kaffe og kultur i Smelthytta

I Smelthytta har vi en rekke tilbud for både tilreisende og fastboende. I tillegg til de faste utstillingene og omvisningene blir det flere foredrag og konserter her i løpet av uka. Randi Borgos (Rørosmuseet) holder onsdag formiddag et foredrag om gammelkjerka på Røros, torsdag skal Monica Hägglund Langen (DNT) snakke om friluftsliv i Femundsmarka, og fredag blir det et arkivdykk i samlingene til Norsk senter for folkemusikk og folkedans ved Marit Stranden (Stiftinga for folkemusikk og folkedans). I samarbeid med Folkemusikkarkivet for Røros-området blir det en serie med folkemusikkonserter der man i løpet av uka blant annet kan høre svensk folkemusikk og viser og folkemusikk fra anlegg og gruve. Også i Smelthytta byr vi på føde for magen så vel som for sjelen. Kafeen i Smelthytta er relativt rolig og kan by på en kjærkommen pause fra martnasmaset for mange. Faktisk trenger man ikke gå andre steder i martnan, vi har program nok til å fylle alle fem dagene!

One comment

  • […] 4. Doktortjønna Her kan du leke i akebakken og bli med på reinsdyrkjøring på isen! Håndverkere står klare for å lage fuglekasser med barna , og det blir snekring av gapahuk. På ettermiddagen kan du gå på skøyte, og  du får låne både akebrett og skøyter. […]

Comments are closed.